top of page

Manavgat'ta (Side) Gezilecek yerler

Güncelleme tarihi: 9 Şub 2022

Manavgat'ta (Side) görülmesi gereken 10 yer doğal güzellikler, eğlence yerleri, plajlar ve müzelerden oluşan bir liste.


1-) Manavgat Şelalesi

Manavgat Şelalesi, Antalya'nın Manavgat ilçesinde, Manavgat Nehri üzerinde bulunan ünlü bir şelaledir.

Antalya'ya 72 km mesafededir. Manavgat ilçesinin 3 km kuzeyinde bulunan ve adını bu ilçeden alan şelale, ırmak sularının 3–4 m'lik bir falezden düşmesiyle meydana gelir. Az bir yükseklikten dökülmesine rağmen geniş bir alan üzerinde yüksek bir debiyle akar. Ayrıca Manavgat Irmağını besleyen kaynaklardan en büyüğü olan karstik Dumanlı kaynağı, Oymapınar barajı yapıldıktan sonra baraj gölü içinde kalmıştır.


Manavgat Şelalesi'nin çevresinde halk için kullanılabilir piknik alanı ve turistik imkanlar dahilinde canlı balık restoranları gibi faaliyet gösteren mülkiyetler vardır. Ulaşım şehir içi taşımacılık ile gerçekleştirilmektedir.





2-)Titreyen Göl

Manavgat merkeze 5 km, Side’ye ise 8 km mesafede yer alır Titreyen göl. Sorgun Mahallesi’nde bulunan Titreyen göl yaklaşık 3000 metrekarelik bir alanı kaplamaktadır. Hem göl hem de deniz kıyısı tatil isteyenlerin bir numaralı adresidir. Göl denize çok yakın, üstelik göl kenarında bir çok otel mevcut. 4 ya da 5 yıldızlı lüks oteller özellikle yaz dönemi yoğun talep görüyor.

Titrek sularından ötürü Titreyen göl adını almıştır. Aslında Manavgat Nehri’nin bir koludur Titreyen göl.


Titreyen göl Efsanesi

Hikayeye göre gölün kenarında bir balıkçı yaşar. Bu balıkçı göldeki kuşları besler. Kuşlar ise balıkçıya çok alışmıştır. Ne zaman balıkçıyı görseler kanatlarını çırparak ona doğru uçarlar. Lakin günlerden bir gün başka avcılar burada gölde yüzen ördekleri vururlar. Balıkçı hemen bu avcıları uyarır ve ördekleri vurmamalarını söyler. Bunun üzerine avcılar balıkçı adamı göle iterler ve balıkçı orada ölür. Kuşlar kendilerini besleyen balıkçıya yardıma koşarlar ve avcıları kaçırırlar. Bu hüzünlü olaydan sonra ise göl titremeye başlar.

Doğası ve sakinliği ile turist çeken Titreyen Göl’de yeşil ve mavi bir gezi ya da tatil isterseniz buraya mutlaka uğrayın.




3-) Oymapınar Barajı ve Yeşil Kanyon



Manavgat’ın doğal güzelliklerinden olan Oymapınar Barajı ve Yeşil Kanyon, merkezden yaklaşık 40 dakikalık bir mesafede bulunuyor. Oymapınar Barajı, Manavgat Nehri üzerinde kurulu iki barajdan biridir Oymapınar Barajı, yemyeşil ormanlık alanları ve eşsiz doğal güzellikleri ile ilk bakışta misafirlerini kendine aşık ediyor. Burada çoğu tatilci bu doğal güzellikleri izleyip bol bol fotoğraf çekiyor. Buradaki ikinci aktivite ise ünlü Yeşil Kanyon’da tekne turu. Harika güzellikler sunan Yeşil Kanyon’un kıyısındaki teknelere gidiyorsunuz ve tekne ile maceranız başlıyor.



4-)Değirmendere Şelalesi (Gizli Cennet Şelalesi)



Antalya‘nın Manavgat ilçesinde bulunan Gizli Cennet Şelalesi , şelalelerin oluşturduğu havuzda, yüzlerce balıkla birlikte yüzebileceğiniz bir doğa oluşumudur. Çevresinde genelde kahvaltı için tercih edilen restoranların bulunduğu, soyunma kabini, tuvalet gibi temel ihtiyaçlarınızı karşılayabileceğiniz bir işletme aynı zamanda. Suyunun rengi hiçbir şelalenin suyuna benzememesi, turkuaz mavisi renkte olması tercih edilme sebeplerinden biridir. Çevresinde oluşan yeşil yapraklar ile adeta çerçevelenmiş izlenimi yaratmaktadır.


Adı gibi gizli bir yer olduğu için konum olarak Google haritalarda sadece Gizli Cennet Şelale Restaurant diye aratarak bulabilirsiniz. Manavgat merkezi geçtikten sonra Alanya‘ya gelmeden bir sapaktan sola dönüyorsunuz sonra bir 20 dakika daha gittikten sonra ulaşıyorsunuz. Pek insan trafiği olmayan, doğa ile baş başa kalmak isteyenlerin tercih edeceği bir yer. Aslında ismi Değirmendere Şelalesi olup suyun kaynağı olan dere üzerinde eski değirmen kalıntıları bulunmakta fakat dereye kadar çıkmanız pek mümkün değil şelalenin aktığı yerde yüzmek serbest.




5-)Boğaz Plajı






6-)Köprülü Kanyon



Köprülü Kanyon, Isparta'nın Sütçüler ilçesinde başlayan ve Antalya'da denize dökülen, rafting yapmaya uygun bir Köprüçay'ın vadisi.

Rafting yapılabilen bölgenin başlangıcında iki adet de tarihi köprü bulunmaktadır, küçüğü asıl usta tarafından, kemerli büyük köprü ise ustanın kalfası tarafından inşa edilmiştir. Köprülü Kanyon ismini de bu köprülerden almıştır.


Yaz aylarında günde 7 bin kişiye rafting imkânı sağlayan bu temiz nehrin suyu da kaynağından rahatlıkla içilebilir. Çevrenin tabii güzelliği iyi bir sayfiye yeri olmasında önemli rol oynamaktadır. Bu nedenle kanyon aynı zamanda turistik bir yerdir.

Köprülü Kanyonun başlangıcı Isparta'nın güney doğusunda bulunan Kasımlar beldesidir. Nehrin asıl kaynağını Isparta'nın ilçesi olan Aksudan gelen ırmak ve yine Isparta'ya bağlı Karacahisar köyünden çıkan su oluşturmaktadır. Kanyon Kasımlardan Antalya'nın Değirmenözü köyüne kadar yaklaşık 25 km boyunca dar vadilerden oluşmaktadır. Bu kısımda özellikle suyun yükseldiği zamanlarda yürüyerek geçiş zordur. Ama yaz aylarında yürüyerek geçiş yapılabilir . Değirmenözü köyünden sonra nehir tamamen açık alanda akar. Daha sonra nehir tekrar dar vadilere girer. Bu ikinci kısım Köprülü Kanyon Antik Köprüsüne kadar devam eder.Yine bu bölümde dik vadiler zor geçişler ve doğal güzellikler vardır. Akarsu çevresinde 1973 yılında, 36.614 ha büyüklüğünde Köprülü Kanyon Millî Parkı oluşturulmuştur.




7-)Side Antik Tiyatrosu


Side Antik Tiyatrosu, Side Antik Kenti'nin yer aldığı yarımadanın daraldığı kesimde ve kentin merkezinde yer almaktadır. Tiyatronun Helenistik bir öncü yapısı olduğu halen kanıtlanabilmiş değildir. Roma Devri’nde yapı plan açısından Helenistik gelenekte yarım daireden taşan biçimde yapılmış olmasına karşın inşa tekniği açısından Roma mimarisi geleneğinde yapılmıştır. Caveanın (oturma sıraları) diazomaya (basamakların ortasındaki yol) kadar olan kısmı bir yamaca yaslanmış; üst kısım ise tonozlar üzerinde eğimli olarak şekillendirilmiş düzleme oturtulmuştur. Tiyatro bu özelliği ile Anadolu'nun tekil örneklerindendir. Sahne binası üç katlıdır. Süslemelerinde Antoninler Dönemi barok özelliği görülmektedir. Birinci katın podyumunda Dionysos Frizi yer alır. Frizde şarap tanrısı ve tiyatronun hâkimi Dionysos'un hayatı, batıdan doğuya doğru kronolojik olarak anlatılmakta ve doğu uçta Gigantomakhia ile sonuçlanmaktadır. Sahne binasının cephesi, mimari süslemeler ve heykellerle oldukça hareketlendirilmiştir.





8-)Side Antik Kenti



Gözalıcı, ihtişamlı, etkileyici... Başka hangi kelimeler anlatabilir Side’yi acaba? Tarih kokan sokaklarında kendinize de bir yer aramak gibi Side’yi gezmek... Zaman makinesinde yolculuğa çıkıp geri gelmek istememek. Antik tiyatroda o gün sahnelenen oyunda Akdeniz sıcaklığında alkış tutmak... Dantel gibi işlenmiş mermere kendinden bir ruh katmak.... Kendinizden çok şey bulacağınız hatta aşka geleceğiniz bir yerleşim Side...

Antalya’nın bu kadim kenti Side, hayranlık uyandıran tarihi eserleri ile akılları baştan alıyor. Gidin, görün, keşfedin... Aklınız Side’de kalacak emin olun. Sizler için dolu dolu bir Side Antik Kenti Gezi Rehberi hazırladık. Side’ye ayak bastığınız andan itibaren adım adım neleri göreceksiniz, hangi yapılar mevcut? Şimdi bu bereketli “nar” kentini birlikte keşfedelim.



9-)Lyrbe Antik Kenti


Antalya İli Manavgat İlçesi, Şıhlar Köyü'nde yer alan antik kentin önerilen ilk adı Seleukeia, gemicilerin el kitabı olan Stadiasmus Maris Mayni’ye dayanarak ileri sürülmüştür. Ancak günümüzde kentin Side diliyle yazılmış bir yazıtında söz edilen kutsal alana dayanarak bir dağ kenti kimliğiyle eski bir Pamfilya kenti olan Lyrbe olması gerektiği, Seleukeia’nın Manavgat Çayı ile ulaşılabilen başka bir noktada bulunması gerektiği kanısı ağırlık kazanmaktadır.

Üç tarafı derin yarlarla çevrili olduğu için kentin sadece güney yönünde bugüne kadar oldukça iyi korunmuş surlar bulunmaktadır. Şehre güneyden girişi sağlayan anıtsal kapı, surların hemen hemen ortasında yer almaktadır. Bu kapı, iki anıtsal kule ile sınırlandırılmıştır. Anıtsal kapının her iki tarafından doğu ve batı yönüne kadar uzanan surlar uçuruma kadar devam etmektedir. Surların dış yüzeyi kesme kumtaşı bloklardan düzgün olmayan rektagonal teknikte örülmüştür. Kentin merkezindeki agoranın batı tarafı yamaca yaslatılmış, doğu kıyısına iki katlı yapılar yerleştirilmiştir.



10-)Side Müzesi


Side Antik Kenti gezinizde Side Müzesi’ne uğrayıp içeriyi görmek gezinize anlam katacaktır. Kazılarda elde edilen eserler size Side’nin ihtişamlı geçmişi hakkında ipuçları verecektir. Pamphylia (Pamfilya) Bölgesi’nin en gelişmiş ve refah liman kenti olan Side bir çok medeniyete ev sahipliği yapmıştır. Ama özellikle de Roma döneminin derin izlerini taşır ve gelen ziyaretçilere sunar. İşte, Side Müzesi’nde göreceğiniz eserler kentin zengin geçmişi hakkında fikir edinmeniz açısından faydalı bir kaynak olacaktır. Side Müzesi hakkında bilmedikleriniz ve Side Müzesi’ndeki eserler nelerdir?

Side Müzesi’nin Konumu

Side Müzesi, Antalya ilimizin meşhur ilçesi Manavgat sınırlarında bulunan Side Mahallesi’nde yer almaktadır. Side Antik Kenti’ne giriş yaptığınız andan itibaren müzeye kolayca ulaşabilirsiniz. Antik kentin dışında kalan otoparka aracınızı bıraktıktan sonra yaklaşık 10 dakika yürümeniz gerekiyor.Tabi bu arada antik kentin ayakta kalan yapıları size eşlik edecek. Nymphaeum, Kuzey Şehir Kapısı ve ardırdan Sütunlu Cadde boyunca ilerlediğinizde yolun sağ tarafında bulunan Side Müzesi’ne ulaşıyorsunuz.











Comentarios


whatsapp linki
bottom of page